Intervju med Tobias BW Granberg

Om namnet Tobias BW Granberg låter bekant är det inte konstigt, Tobias är en av, om inte den flitigaste, futsalskribenten och tyckaren i landet. Genom sina artiklar och krönikor på Futsalmagasinet når han ut till de flesta futsalintresserade människor i vårt avlånga land. Under cupen kommer Tobias hjälpa oss med material till hemsidan så vi tog oss en pratstund med honom.

Du hjälper oss med material inför och under cupen men vad har du själv för futsalbakgrund, varför ska man lita på det du skriver?

– Jag själv har själv elitsatsat inom hockeyn, så jag vet vad som krävs. Dessutom har jag hunnit med att spela lite fotboll och futsal som ungdom, men det skulle jag inte säga är anledningen till varför man skall lita på det jag skriver. Min tillförlitlighet skulle jag säga ligger i mitt intresse att bli bäst i allt jag gör, man kan väl lugnt säga att jag har lätt för att intressera mig i saker och lära mig det utan och innan.  Sedan skall man aldrig lita blint på vad någon säger eller skriver, utan ha ett kritiskt tänkande själv också. Jag kan ha fel, även om det inte brukar vara ofta.

Förra året utsågs Örebro Open Futsal Cup till Sveriges bästa Futsal cup av futsal.se, vad var det som gjorde att så många tyckte att cupen var så lyckad?

– Tyvärr hade jag inte möjligheten att vara där, men vad jag har hört så får jag väl givetvis säga arrangemanget. Sedan är väl Gamla Idrottshuset mer eller mindre k-märkt inom futsalen för all framtid. Jag tror det faktum att man får se lagen spela tävlingsmatcher, i alla fall lite mer betydelsefulla än träningsmatcher, gör att vi får se underhållande futsal med lag som verkligen vill vinna. Dessutom har väl de flesta futsalintresserade gått en hel sommar och väntat på att serien skall dra igång, så cupen ger lite försmak på vad som väntar. Det kanske kan ge en liten fingervisning, förra året stod ÖSK och ÖFC i final, det var också de lagen som kom högst i tabellen i SFL Norra.

Vilka lag tror du vi kommer få se göra upp om segern?

– Givetvis tror jag att Örebrolagen kan bli farliga även i år. De är på hemmaplan och det skadar aldrig. Sedan har vi Hammarby och Djurgården som givetvis blir intressanta. Däremot skulle jag vilja sticka ut hakan och säga att Rosengård kan bli skrällen i turneringen. Jag var riktigt imponerad av deras insats mot Uddevalla och Torslanda på försäsongen, man skall inte underskatta det faktum att de har en tajt trupp som började sin försäsongsträning i april.

Avslutningsvis vilka spelare borde publiken hålla ett extra öga på?

– Oj, det finns många. Vi kan väl bjuda på någon spelare i varje lag.

Senad Berisha, Örebro FC: Notorisk målskytt som säkerligen hittar nätet under turneringen. Dessutom bör publiken ha koll på målvakten Henrik Norbergs joggingbyxor. Det är alltid härligt att se en målvakt i joggingbyxor.

Cristopher Krounis, Djurgården IF: Målvakt som kan stänga matcher, oerhört rutinerad. Kan även användas offensivt som joker, så här får motståndarna passa sig!

Almin Masic, Örebro SK: Givetvis blir det intressant att se vad han kan tillföra efter att ha varit på landslagsäventyr. Dessutom vill jag även lyfta bröderna Fawaz.

Patrik Falk, GAIS: Kulturbärare i GAIS som dessutom alltid brukar sätta det första målet för makrillarna.

Kristijan Nikolla, Tina: Kanske FC Lidköping Uniteds bästa spelare föregående säsong. I år är det Tina som gäller, där han bland annat hunnit med att provträna med Allsvenska Kalmar i fotbollen.

Markus Hulander, Halmstad: Vann skytteligan förra året i Örebro Open, givetvis blir han farlig även i år. Däremot hoppas jag att arrangörerna har laddat upp med en tjockmatta så han slipper skada sig när han skall fira ett hattrick med en backflip.

Poja Tahmi, Hammarby: Målvakt i Bajen, har även spelat i Nacka tidigare. Stor vinnarskalle som gärna kliver fram när insatserna är som högst. Tahmi var en stor anledning till att Hammarby slog Söder i det oerhört jämna kvalet till SFL.

Andreas Haglund, Torslanda: Här har vi också en riktig klubbspelare som sliter något kopiöst för sitt lag. Brukar dessutom vara oerhört giftig i boxen, så där bör motståndarna uppvakta honom.

Luciano Lorca, Falcao: Tränare för Falcaos damlag och tidigare landslagsspelare. Besitter stor futsalkunskap och är en ledare på planen.

Mahmud Mohajerin, Rosengård: Målvakten i laget bröt en sidledspass och sköt mål på landslagsmålvakten Marcus Gerd i en träningsmatch mot Uddevalla. Oerhört atletisk målvakt, som han visade efter målet då han firade med en bakåtvolt. Jag vill även uppmärksamma lagkapten Erkin Hamidovic som är oerhört nyttig för skåningarna.

Sen kan vi inte släppa Tobias utan att utsätta honom för 3 snabba som han utsatt alla tränarna för i sina lagpresentationer.

Netflix/HBO
– Jag har faktiskt aldrig sett ett avsnitt av Games of Thrones, så det får bli Netflix. Jag har intalat mig att börja titta någon gång men det har liksom aldrig blivit av. Netflix har hittills erbjudit flera av mina favoritserier i form av Narcus, Breaking Bad, Better Call Saul, The Americans, Orange is the new black, House of Cards och så vidare…

Plast/Parkett
– Få saker slår ett knarrande parkettgolv, även om jag inte har jättemycket emot ett platsgolv. Jag menar, då får jag i alla fall någon chans att hänga med i spelet.

Håkan/Bruce
– Håkan har ett par goa låtar, det skall man inte sticka under stol med, men Bruce är tidlös. Ni kan säkerligen höra mig nynna eller sjunga med i ”Kom igen Lena”, men när Bruces rökiga röst går igång så känns det minst sagt mäktigt.

Vi tackar Tobias för pratstunden och ser fram emot att få ta del av hans alster på open.oskfutsal.se och futsalmagasinet.se.