Han ser till att regelboken följs

Under kommande helg vallfärdar lag till Örebro för att vässa formen inför seriestarten. Vissa lag spelar i högsta divisionen, medan de som inte gör det satsar för att göra det.

Som åskådare är det ganska klart att man åker dit för att se två lag mötas i en spännande futsalmatch. Det man inte tänker på är att det faktiskt finns ett tredje lag som få brukar supporta, men alla brukar ha åsikter om. Jag snackar givetvis om domarna. För den nytillkomne futsalsupportern bemannas matcherna vanligtvis av två domare, längs var sin sidlinje, samt en tredjedomare som står mellan bänkarna (likt fotbollens fjärdedomare). En av de domarna som kommer göra sitt yttersta för att vi skall få se så hård men rättvis futsal under helgen är David Glavonjic.

Glavonijic var nyligen ute i Europa och dömde Uefa Futsal Cup Preliminary Round, i Cypern. Tillsammans med tre andra domare, med tre andra nationaliteter (Nederländerna, Ryssland och Gibraltar) såg han till att reglerna följdes. Kommande helg byts soliga Cypern ut mot höstiga Örebro.

– Jag är från Örebro, vilket gör det perfekt för mig att döma bra lag, samtidigt som jag kan träffa gamla vänner, säger David Glavonjic.

Han har tidigare dömt student-VM i Spanien två år, där hälften av av domarkåren var FIFA-domare. Den erfarenheten, ihop med senaste turen till Cypern har enligt Glavonjic visat att svenska domare håller en väldigt hög nivå. I januari blev han själv FIFA-domare, och trodde länge att det skulle dröja innan första uppdraget skulle komma.

– Oftast brukar det kanske dröja två år innan man får sitt första internationella uppdrag har många sagt, så jag blev lite chockad att jag redan nu fick chansen att döma Uefa Futsal Cup.

Ja, det blev minst sagt en annorlunda hemresa för David Glavonjic, när han efter en semester satt på flyget hem med den vanliga semesterångesten. Plötsligt fick han beskedet att han skulle få chansen att döma på Cypern, vilket ändrade allt. Från att vara lite nostalgisk över semestern blev det genast mycket roligare att åka tillbaka från semestern, en semester där han för övrigt även passade på att gifta sig.

– Så fort jag hade landat ringde jag Fredric (Nilholt) för stöd och råd. Jag frågade om han hade några goda råd till mig. Fredric har ju dömt internationellt i nio år, så han har samlat på sig en och annan erfarenhet.

Plötsligt satt han på ett plan, på väg till sin första internationella turnering som FIFA-domare. Dagen innan fick han träffa flertalet representanter för evenemanget, där han insåg att det var väldigt mycket saker han skulle tänka på som man inte tänker vanligtvis på i Sverige.

– På premiärmatchen kom 1000 personer till hallen, vilket i svenska mått är ungefär 15 000 med allt ljud. Det var en oerhörd stämning, både på läktaren och planen.

Under turneringen hade han även nära till stranden, vilket gjorde att han inte hade några problem med att spendera dagarna där nere. Var det inte match eller genomgång spenderades tiden nere på stranden med domarkollegorna.

Det faktum att man filmade matcherna, för att en observatör sedan gick igenom filmen och kom med feedback är något han hoppas på att det kommer till Sverige.

– Det var superbra att en observatör gick igenom matchen och kunde analysera och feedbacka med domarteamet. Vem vet, i takt med att futsalen går framåt kanske vi får det även i Sverige.

Direkt efter matchen säger han sig ha haft en bra känsla kring hans prestation, något som han även fick bekräftat. Både Glavonjic och domaren från Gibraltar representerar två ganska små futsalnationer, där båda domarna gjorde sitt första mästerskap. Observatören visste inte därför vad han skulle vänta sig, utan gick igenom nästan allt från grunden.

– Sedan när han fick se oss döma blev han positivt överraskad över vilken nivå vi faktiskt hade, vilket givetvis är smickrande.

Matcherna i Uefa beskriver han även som tuffare, fast schysst. En nivå högre än SFL helt enkelt. Nu väntar dock Örebro Open till helgen och David Glavonjic byter alltså soliga Cypern till höstiga Örebro.

– Det är jättebra med en sådan här turnering två veckor innan seriestart. Matcherna som kommer spelas tror jag kommer vara mer av tävlingskaraktär än träningsmatcher. Det lär vara mer likt en match i ligan. Det skall även bli roligt att se lagen, jag hoppas att det kommer mycket publik.

Hur mycket vet man aldrig. Däremot har Örebro länge varit ett föredöme vad gäller futsal, vilket gör att Glavonjic tror kan bidra till att det ändå inte blir tomt på läktarna.

– Runt 500 personer bör det väl kunna komma, i alla fall när ett av Örebrolagen spelar.

Återstår att se om de där 500 personerna kan låta lika mycket som de 1000 nere i Cypern…